Thursday 24 January 2013

KELAS MEMASAK

Assalamualaikum. Selamat menyambut Maulidur Rasul semua. Hari ni saya ikut kelas memasak dgn kawan2...teruja sgt nk join semalam..alhamdulillah dapat mengikuti kelas ni..kami masak Pai Epal dan Pizza Ringkas. Kat sini saya kongsikan cara membuat Pai epal tuk kawan2 ye. PAI EPAL. Bahan2 inti: 4 biji epal hijau (kupas kulit dan potong dadu atau nipis2.) 2 senduk gula pasir. 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis. 2 biji buah pelaga. 2 sudu tepung jagung. Bahan2 doh: 4 cawan tepung gandum. 3 biji kuning telur. 125 gm mentega/buttercup. Cara mbuat Inti: 1.Masukkan semua bahan inti dlm periuk. 2.Masak hingga epal lembut dan gulanya mjadi pekat. 3.Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air dan tggu inti mjd pekat. 4.Angkat dan sejukkan seketika.
Cara membuat doh: 1.Campurkan semua bahan, gaul hingga doh jd lembut. 2.Utk acuan besar, bahagi doh kpd 2 bhgn/ bekas. 3.Tekankan doh ke dalam loyang. isi inti dan tutup dgn bahagian doh yg tinggal. 4.Sapukan telur atas doh dan bakar hingga kekuningan.
Bila dah siap macam ni la rupanya..rasanya yg rapuh dgn inti yg masam manis..marvelous la...hehee...selamat mencuba ye.
Jom tgk gambar kelas memasak kami.

2 comments:

  1. Replies
    1. mmg best kak..jom kita wat juga nak?..akk pun kan rajin masak..kita blh tukar2 resepi..heheee

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...